Friday, April 17, 2009

di Sebalik...."Maka Mariam hamillah mengandungnya, lalu dia memencilkan diri dengan kandungannya itu ke sebuah tempat yang jauh. (22) (Ketika dia hendak bersalin) maka sakit beranak itu memaksanya (pergi bersandar) ke pangkal sebatang pohon tamar (kurma); dia berkata alangkah baiknya kalau aku mati sebelum ini dan menjadilah aku sesuatu yang dilupakan orang dan tidak dikenang-kenang! (23) Lalu dia diseru dari sebelah bawahnya: Janganlah engkau berdukacita (wahai Mariam), sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan di bawahmu sebatang anak sungai. (24) Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah tamar yang masak. (25) Maka makanlah dan minumlah serta bertenanglah hati "

--------------------

kalau kita tgk ayat kt atas, Allah nk ajar kita betapa pentingnya utk kita sebagai hamba berusaha.Maryam yg sedang saket yg teramat pun diperintah oleh Allah utk BERUSAHA menggoncangkan pokok tamar supaya jatuh buah tamar itu.dan selepas itu barulah buah itu boleh dimakan..(kalau tak percaya saketnya nk bersalin tu,p tanya mak hangpa semua)..

Pesanan utk kita :
Bagaimana keadaan kita(saket,nk mati,apa jua keadaan) tiada jalan pintas utk kita mencapai sesuatu yg kita impikan melainkan dengan BERUSAHA! saketnya Maryam tuh pun Allah suruh utk goncang pokok tamar,barulah boleh dimakan.Allah xsediakan bulat2 buah tu utk makan melaikan Maryam sendiri yg berusaha mendapatkannya.

BERUSAHALAH anda semua utk letakkan balik ISLAM ditempatnya..
ISLAM tidak akan jalan atau merangkak utk kembali ke tempatnya melainkan dengan usaha pendokong2 Islam itu sendiri.

BERUSAHALAH anda semua utk mencapai kejayaan yang anda semua inginkan samada di dunia atau akhirat. Kejayaan tidak akan datang bergolek kpada kita kecuali ngn usaha kita sendiri..

BERUSAHALAH anda semua utk mencari yang terbaik utk diri sendiri,keluarga dan masyarakat..
kebaikan yg kita inginkan atau impi2kan tidak akan muncul dengan sendiri,ataupun dari mimpi2 kita,tapi ianya datang dari usaha kita..

Selepas itu jangan lupa utk terus berserah hanya kpd Allah,maka Dialah yg akan menetukan segalanya utk kita slps kita berusaha.I'Allah..

--------------------

aku pun tengah BERUSAHA sedaya upaya utk Sofi tahun nie..no more dur Thani or Takhaluf utk Imtihan kali nie..
BERUSAHA juga utk mencari jodoh yang terbaik..haha! cerah masa depan..
bukan utk mengajar,just kongsi sket2 apa yg ada pada dr aku nie..xbyk pun..klu ada salah silap blh la tegor..
***** Bila baca ayat diatas,teringat zaman2 di DQ..berUSrah di rumah Ust Nazri.
(Zul,apis,Tuan Bad,Kamal,Paad,Karkun,Usamah)rindu kenangan lama .
Moga anda semua terus Thabat dlm perjuangan Murni ini.. i'Allah..aminn
0 comments: